Copiii de 3-5 ani. Cum ii pedepsim?

December 9, 2010 at 6:55 pm Leave a comment


Pe masura ce copilul creste si incepe sa inteleaga legatura dintre actiunile sale si consecintele lor, asigura-te ca incepi sa-i comunici copilului regulile din casa ale familiei.

Explica copilului ce astepti de la el inainte de a-l pedepsi pentru un anumit comportament. De exemplu, prima data cand copilul tau foloseste creioanele pentru a decora sufrageria, discuta cu el de ce nu-i este permis sa coloreze toata casa si ce se va intampla daca o va face din nou (de exemplu, va trebui sa te ajute sa cureti peretii si nu va mai avea voie sa foloseasca creioanele toata ziua). Daca peretii vor fi decorati iar peste cateva zile, adu-i aminte faptul ca creioanele se folosesc doar pentru a colora pe hartie si apoi pune in aplicare consecintele.

Cu cat mai devreme parintii stabilesc regula “Eu fac regulile si tu trebuie sa asculti sau sa accepti consecintele”, cu atat va fi mai bine pentru toata lumea. Desi este uneori mai usor pentru parinti sa ignore comportamentul rau al copilului sau sa nu respecte pedeapsa cu care l-a amenintat, astfel se stabileste un precedent. Coerenta este cheia unei discipline eficiente si este important pentru parinti sa decida impreuna care sunt regulile si sa se tina de ele.

Dupa ce te-ai facut inteles asupra actiunilor pe care nu le tolerezi si care vor fi pedepsite, nu uita sa recompensezi comportamentele bune. Nu subestima efectul pozitiv pe care il vor avea laudele tale. Disciplina nu inseamna doar pedeapsa, ci si recunoasterea comportamentului bun. De exemplu, spunand “Sunt mandru de tine ca ai impartit jucariile la locul de joaca” este mult mai eficient decat a-l pedepsi pe copil pentru comportamentul opus. Trebuie sa fii specific cand il lauzi, nu spune doar “ Bravo”.

Daca copilul continua sa se comporte inacceptabil, indiferent de ceea ce faci, incearca sa faci un grafic care sa contina cate o casuta pentru fiecare zi din saptamana. Decide de cate ori copilul tau se poate purta urat inainte de a-i aplica o pedeapsa sau cat timp trebuie sa se comporte frumos inainte de a fi recompensat. Pozitioneaza graficul pe frigider si apoi urmareste comportamentele bune si cele rele zi de zi. Acest lucru ii va arata copilului cat si tie o imagine concreta a felului in care se comporta. Odata ce acest lucru incepe sa functioneze, lauda-l ori de cate ori invata sa isi controleze comportamentul si mai ales, pentru felul in care reuseste sa depaseasca orice problema.

Pauzele pot funtiona de asemenea la aceasta varsta. Stabileste un loc de pauza care sa nu-l distraga pe copil si care sa-l forteze sa se gandeasca la modul in care s-a comportat. A-l trimite in camera sa in cazul in care acolo va gasi un computer, un aparat TV sau jocuri video, nu reprezinta o solutie. Nu uita sa ai in vedere si durata acestei pauze care sa i se potriveasca cel mai bine copilului tau. Expertii spun ca 1 minut pentru fiecare an din varsta sa este o regula buna de respectat. Altii recomanda sa se foloseasca perioada de pauza pana cand copilul se calmeaza.

Este important sa le spunem copiilor ce este bine, nu doar sa le amintim mereu ce este gresit. De exemplu, in loc de a le spune “Nu mai sari pe canapea”, incearca “ Te rog sa te asezi pe canapea”.

Entry filed under: Educatie.

Colectia ORGANIC hainute copii Cadouri pe ultima suta de metri?

Leave a comment

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


HAINE COPII ONLINE

Te asteptam in magazinul nostru, fie ca vizitezi, fie ca te abonezi la newsletter, fie ca vrei sa devii membru, fie ca vrei sa ne ajuti cu un simplu click, dar si pentru placerea de a face shopping online!

De aici poti cumpara pentru cei mici hainute copii, hainute bebelusi, incaltaminte, dar si jucarii minunate plus multe accesorii atat de utile!
MIKI-MINI.RO

Inscrie-te sa primesti notificari si articole noi din acest blog.

Join 18 other subscribers
December 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Feeds

Cele mai votate